Zo komt u tuin de hete dagen door

De mussen vallen van het dak, het is zomer in Nederland!

Op dit soort warme dagen is het heerlijk om te genieten van uw tuin. Lekker onder een boom of parasol met een verfrissend drankje binnen handbereik. Werken in de tuin, dat kunt u beter niet doen, want daar is het veel te heet voor.

Voor uw tuin zelf zijn deze extreem warme dagen natuurlijk minder goed, zeker als u planten in de tuin heeft die veel water nodig hebben. Om uw tuin zonder teveel problemen door de hitte te helpen, hieronder wat tuintips voor warme dagen.

Water geven

Geef alleen ‘s ochtends of ‘s avonds water. Er is dan minder sprake van verdamping, zodat het water daadwerkelijk de plant bereikt. U voorkomt op deze manier ook bladverbranding, want waterdruppels kunnen als een vergrootglas werken wanneer de felle zon op het natte blad schijnt. Zorg ervoor dat u wel voldoende water geeft, want anders komt nog steeds te weinig water bij de wortels terecht.

Het is beter om water te genieten of een straal te gebruiken in plaats van een sproeier. Zo kunt u rechtstreeks water toedienen aan de wortels, met een sproeier komt het water vooral op de bladeren terecht.

Heeft u nieuwe aanplant of jonge planten is de tuin, zorg er dan voor dat deze extra water krijgen. Want deze zijn extra gevoelig voor uitdroging. Dit geldt ook voor de plantjes die nog in kleine potjes staan.

Hebben uw kinderen of kleinkinderen overdag in een zwembadje gespeeld in uw tuin. Gebruik dan dit water om uw planten water te geven. Het geeft niets als het water een beetje vuil is, zolang er natuurlijk maar geen chloor toegevoegd is.

Planten in pot mag u op hele warme dagen gerust ‘s ochtends en s’ avonds water geven. Tijdens dit soort dagen geeft u niet te snel teveel water.

Plaats indien mogelijk is een een schotel onder de potten, zodat overtollig water niet direct wegloopt, zo kan de plant hier op een later moment nog gebruik van maken. 

Zet potten tijdens de warme dagen op een plek waar meer schaduw is. En plaats (als het mogelijk is) de potten dicht bij elkaar. Zet daarbij uw planten die het meest gevoelig zijn voor uitdroging in het midden. Zo geven de planten elkaar een beetje beschutting, en bovendien is het makkelijker water geven.

Tuinonderhoud

Maai uw gazon liever niet tijdens warme dagen. Als het echt nodig is, maai dan het liefste s’avonds en zeker niet te kort. Geen paniek als uw gazon wat geel wordt. Gras is sterk en veerkrachtig, en zodra het weer regent (of u water geeft) trekt het vanzelf weer bij. Een uitzondering op deze regel is uiteraard een pas ingezaaid gazon.

Niet snoeien tijdens hete dagen. Dit vergt extra energie van de plant, die de plant juist nodig heeft om de hitte (en droogte) te doorstaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *